top of page

Vragen AnnDerS1820 gemeenteraad december 2022


1. Actief grond-en pandenbeleid in Steenokkerzeel


Feiten, context, argumentatie: 

Om de teloorgang van de landelijkheid van onze dorpen te voorkomen. Om onze dorpen levendig en bruisend te houden, lijkt het ons noodzakelijk dat het gemeentebestuur inake gronden en panden dringend pro-actief handelt en niet alles overlaat aan de neo-liberale vrije markt, het spel van vraag en aanbod of de ambitie van projectontwikkelaars die vaak diametraal tegengesteld staat tov het algemeen belang en welzijn. Zoals in meer verlichte besturen, dorpen en gemeenten al enige tijd aan de gang is, pleiten wij ook hier voor een actief gronden-  en pandenbeleid van ons gemeentebestuur. Willen we onze dorpen dorps, landelijk én levend houden, dan zal het bestuur moeten ingrijpen alvorens het te laat is.  


Een mooi voorbeeld én kans om het tij te keren in bijvoorbeeld Melsbroek zou de aankoop of in beslag name zijn van het huis Kerkstraat nr XX , ( de winkel van Agnes) het grote zandstenen huis + winkelruimte dat al zeker 30 jaar leeg staat.  Dat is een heel mooi zandstenen huis met een hele grote tuin naar het zuiden gericht.  Dit pand en tuin heeft heel wat mogelijkheden. Een recent voorbeeld van zo'n dergelijk beleid tref je via deze link : https://www.rtv.be/artikels/wat-komt-er-nieuwe-pop-puurs-sint-amands-a111491

In Puurs Sint Amands kocht de gemeente een voormalige bakkerij, renoveerde het en stelde ze het open als pop up voor startende ondernemers.  




Vraag : 

Is de gemeente bereid om panden aan te schaffen, te renoveren en het aan de ondernemende Steenokkerzelenaren aan te bieden/te verhuren als een opstart/een pop up/ sociale woning?

Kan de gemeente strenger gaan handhaven op leegstand en het sociaal beheersrecht aanvoeren voor woningen die reeds lange tijd leeg staan ?  


2. Milieuactieplan - aanpassen kapbeleid gemeente

Feiten, context, argumentatie:  ikv het milieuactieplan en ACT-80 : Verder aanplanten laanbomen (120 tot 200 per jaar)   wil de gemeente meer bomen planten in de gemeente.  Dat moedigen wij natuurlijk aan.  Maar het kan niet zijn dat er dan ook laks wordt omgesprongen met kapvergunningen.  

Vraag: 

Onze gemeente heeft strengere vergunningsregels dan de Vlaamse codex voor Ruimtelijke Ordening (VCRO). Concreet betekent dit dat u een vergunning nodig hebt voor alle bomen:

  •  die op 1,5 m hoogte een stamomtrek hebben van minstens 50 cm;OF

  • de stam minstens 3,5 m hoog is.

Deze regel geldt:

  • voor elke boomsoort: zowel voor een beuk, een eik, een berk als voor een conifeer, een den, een spar, …;

  • ongeacht de conditie van de boom: zowel gezonde, als zieke, aangetaste, beschadigde, dode of gevaarlijke bomen;

  • ongeacht de afstand tot gebouwen, constructies, perceelsgrenzen.


een eenvoudige tool zoals op de site van Zoersel op onze website is ook aangewezen:


  • hoever staat de gemeente met ACT-80 : Verder aanplanten laanbomen (120 tot 200 per jaar) ? overzicht laatste 3 jaar aub.

  • Hoeveel bomen zijn de laatste 3 jaar gekapt in de gemeente ?

  • hoe wordt hier aan handhaving gedaan door de gemeente ? Opvolging aanvragen ?

hoe gaat de compensatie van de bomen in zijn werk ?  controle ? wat als deze dan na enkele maanden terug gekapt worden ?

3. Toegang Wylder nalv bouw danscomplex Rheaxion en Padelclub

Feiten, context, argumentatie: 

We hebben officieus van het schepencollege gehoord dat er een danscomplex van Rheaxion en een padelclub zou bijkomen op termijn op Wylder, naast het reeds bestaande voetbalveld en jeugdclub op deze site.

Vragen:

  • Kocht de gemeente deze gronden aan ?

  • Komt de gemeente tussen in de kosten ?

  • Kan de gemeente bij AWV aandringen op een ontsluiting langs de Haachtsesteenweg zodat het dorp gevrijwaard wordt van extra autoverkeer ?

Is er al een omgevingsvergunning toegekend ?

4. Asbest - groepsaankoop mogelijk ?

Feiten, context, argumentatie:

Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan.

Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders. 

Dit asbestattest kadert in het Vlaamse asbestafbouwbeleid. De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001 in kaart brengen. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil ze Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken.


We vonden dit artikel:

Vragen:

Kan onze gemeente ism Interza een groepsaankoop opstarten waarbij inwoners beroep kunnen doen op een asbestdeskundige tegen voordelige tarieven ?

Kan er een subsidie gegeven worden aan de inwoners en verenigingen van Steenokkerzeel voor de verwijdering van asbest ?

Zijn de gemeentescholen en gebouwen reeds asbestveilig gemaakt ?  zoniet, wat  is de planning hiervoor ?





 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


START CHANGING

we zoeken nog gedreven mensen met een zelfde visie uit alle dorpen want we willen dat ieder dorp vertegenwoordigd is

SCHRIJF IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Ontvang de laatste nieuwtjes

bedankt voor je inschrijving :-)

bottom of page