Gemeenteraad december 2021
- annders1820
- 28 jan 2022
- 5 minuten om te lezen
Vragen AnnDerS1820 gemeenteraad december 2021
1. Vragen ivm RUP Melsbroek
Feiten, context, argumentatie
Op 9 november vond een “participatie-avond” plaats in de parochiezaal van Melsbroek.
Eerst en vooral wil ik toch even zeggen dat er van participatie niet veel sprake was. Vragen werden niet beantwoord, of omzeild.
En dan spreken we nog niet over de onkunde van één van de presentatoren...
Daarnaast werd steeds gezegd dat vragen later konden gesteld worden, aan verschillende tafels. Dit is niet echt bevorderend voor de participatie. Het is altijd interessanter wanneer alle aanwezigen de vragen van de anderen (en de antwoorden) ook kunnen horen.
Tot 7 januari 2022 vindt er een publieke raadpleging plaats, en kunnen burgers hun bemerkingen of voorstellen bezorgen aan de firma die de startnota maakte.
Wij hebben hier enkele vragen over :
Wie gaat er op toezien dat alle bemerkingen/voorstellen/... bekeken worden, en hoe zal dat gelogd worden?
Hoe gaan alle bemerkingen gedeeld worden met de participanten?
Wat wordt in punt 4.1 (algemene visie) bedoeld met groene vinger?
Hoe komt het dat de huizen langs de Perksesteenweg, langs de kant van de Haachtsesteenweg, buiten het RUP vallen? Gaar de bedrijvenzone dan tot aan de tuinen van deze woningen komen? Hoe gaat daar een buffer voorzien worden?
Is er al een datum vastgelegd waarop de vervolgsessie zal plaatsvinden? Kan dit tijdig gecommuniceerd worden langs de verschillende social media kanalen, in de Beiaard en per mail aan de mensen die de eerste keer meededen aub?
2. Steun voor de handelaars in de kerstperiode
Feiten, context, argumentatie
In het verslag van de raad voor lokale economie van 14/10 las ik dat er geen geld is voor én een kerstmarkt, én kerstbomen voor de handelaars.
Gezien de kerstmarkt zou georganiseerd worden, werden er dus geen bomen voorzien voor de handelaars.
Op 19/11 communiceerden de gemeente en de raad voor lokale economie dat de kerstmarkt niet zou doorgaan.
Vragen
Hoe komt het dat er op dat moment niet meteen geschakeld wordt en toch voor bomen voor de handelaars wordt gezorgd?
Waarom kunnen er niet altijd bomen voorzien worden voor de handelaars?
Onze lokale handelaars hebben alle steun zeer hard nodig, en een beetje kerstsfeer creëren zou hier kunnen helpen.
Gaat de gemeente nog acties ondernemen om kopen bij lokale handelaars tijdens de eindejaarsperiode te stimuleren, en indien ja, hoe?
Verder zie ik ook dat er in Kortenberg en Kampenhout vlaggen omhoog gehangen zijn om kopen bij lokale handelaars te stimuleren.
Kunnen we zoiets doen in Steenokkerzeel?
3. Werken in de Kerkstraat op 1/12
Op 1/12 om 7u ’s ochtends stelden de bewoners van Kerkstraat vast dat er werken moesten worden uitgevoerd aan de riolering van een appartementsgebouw in de Kerkstraat. Borden parkeerverbod werden pas geplaatst op 30/11.
Bij navraag bij de bevoegde schepen bleek dat de aannemer weldegelijk een aanvraag had ingediend, en de vergunning hiervoor had gekregen.
Logisch, want het ging hier om dringende werken.
Wat de bewoners van de Kerkstraat echter niet begrepen, is dat de hele straat werd afgezet, zonder dat iemand daarvan op de hoogte was. Gezien de Kerkstraat éénrichtingsverkeer geldt, konden sommigen niet meer bij hun woning geraken, en anderen niet meer reglementair wegrijden van hun woning. Van 1 woning was zelfs de volledige garage afgesloten.
Het feit dat de aannemer verantwoordelijk is voor de communicatie, neemt niet weg dat de gemeente de burgers moet informeren.
Vragen
Waarom werd dit niet op social media gezet? De werken aan de Stationslaan stonden er wel op.
Wie is verantwoordelijk voor de signalisatie?
De aangegeven wegomlegging was compleet verkeerd en zorgde er enkel voor dat mensen zich vast reden.
4. IOE stand van zaken
Op de gemeenteraad van september 2020 vroegen wij naar de stand van zaken van de oprichting van Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddiensten in de Brabantse Kouters en de niet honorering van de aanvraag tot erkenning door de minister van erfgoed.
Schepen Jelle Mombaerts antwoordde als volgt:
· Onze aanvraag is niet goedgekeurd. We gaan een grotere IOED oprichten als reactie door fusie van Oost en West. · Zolang worden we niet gesubsidieerd en kan er geen personeel worden aangeworven. · De nota van de IOED is daar besproken, daar zijn ook mensen van de oppositie aanwezig. · We gaan binnenkort samenzitten met het kabinet om de knelpunten te bespreken om een nieuw dossier voor te bereiden.
Vraag:
Tot op vandaag hebben wij hier niets meer over teruggevonden in de schepencollege verslagen, noch is er informatie over gekomen op de gemeenteraad.
Graag een stand van zaken.
5. STAVAZA Onderzoek n.a.v. vraag tot aanbod aankoop recreatiegronden Melsbroek
Vraagstelling gemeenteraad maart 2021
Vraag 6: wat is de beweegreden van de gemeente om bijkomende gronden aan te kopen om ter beschikking te stellen van derden ? Aanleiding CBS notulen 15-2-21 Onderzoek n.a.v. vraag tot aanbod aankoop recreatiegronden Melsbroek Aanleiding: De gemeente werd gecontacteerd door een padel- en dansorganisatie. Zij zouden nieuwe padel- en dansinfrastructuur willen oprichten op grond in de gemeente. De grond die men in gedachten heeft is momenteel nog geen eigendom van de gemeente, maar is wel reeds bestemd als recreatiegrond.
Vraag: Waarom overweegt het gemeentebestuur deze gronden aan te kopen zonder dat hier budget voor voorzien is ? Binnen welk actiepunt van het meerjaren plan past deze investering ? Hoe past dit binnen de bouwstop ? Kan dit geld niet beter geïnvesteerd worden in publieke recreatie zoals een skatepark op reeds aangekochte grond ?
Schepen Geert Laureys antwoordt hierop als volgt: · We zijn door verschillende partijen gecontacteerd om samen te werken met de gemeente voor een oplossing voor hun infrastructuur. · Padel- en dansclubs zoeken naar infrastructuur en willen financieel bijdragen in dit project. · De gemeente heeft hier geen budget voor voorzien, maar is nu nog maar de mogelijkheden aan het onderzoeken, vooraleer een beslissing te nemen. Er is nog niets beslist. · We hebben een actieplan 'creëren van een recreatieve knoop in elke kern', waarbinnen dit project prima zou passen. Wylder zou een mooie locatie hiervoor zijn. · De bouwstop is nog niet een juridisch verbod, er moet een afweging gemaakt worden tussen verschillende maatschappelijke belangen, dat is een beleidskeuze.
Vraag:
Wat is de stand van zaken in dit dossier ?
6. impact van de (nieuwe) Boerke Buelens site op de mobiliteit
aanleiding:
Onze vraagstelling 31.1.2019 over mobiliteitsproblemen aan de Boerke Buelens site : Vele mensen maken zich terecht zorgen over de impact van de nieuwe Boerke Buelens site op de mobiliteit en verkeersveiligheid en leefbaarheid.
Toelichting : Er werd eertijds een ringweg aangelegd om het autoverkeer uit het centrum van Steenokkerzeel te halen en de Mulslaan te ontlasten. Nu gaat men een winkelcomplexsite aanleggen met in- en uitgang langs de Mulslaan. Dit gaat heel veel autoverkeer weer naar de Mulslaan aantrekken.
Schepen Wim Mombaerts antwoordt dat het project bouwt volgens de voorschriften van het RUP, in tegenstelling tot het vorige voorstel. Het is een KMO-zone. Het gaat uiteraard verkeer met zich meebrengen, we hebben 170 parkeerplaatsen geëist. Als de site achteraan wordt ontwikkeld, zal er ontsluiting langs de ringweg mogelijk worden, nu nog niet. Burgemeester Ryon antwoordt dat Skeyes eigenaar is van het achterliggende stuk, wij hebben geen weet van ontwikkelingsplannen.
Vraag:
Vandaag merken we dat de site inderdaad veel verkeer aantrekt, en ook andere hinder zoals zwerfvuil. Wat heeft de gemeente al ondernomen om de ontsluiting over de grond van Skeyes te laten verlopen ?
Indien nog niets ondernomen is, is het dan geen tijd dat men in dialoog gaat met Skeyes om de overlast van verkeer op te lossen die men gecreëerd heeft ?
Comments